Differences between revisions 13 and 14
Revision 13 as of 2009-02-11 12:59:41
Size: 5221
Comment:
Revision 14 as of 2009-02-16 10:38:40
Size: 5298
Editor: KatjaGR
Comment:
Deletions are marked like this. Additions are marked like this.
Line 12: Line 12:
''Evaluating Exploratory Search Systems''[[BR]] ''Hvad er ES sammenlignet med alm. søgning?''[[BR]]
Line 15: Line 15:
''Hvordan brugertester man Exploratory Search Systems?''[[BR]]
Line 22: Line 23:
==== Hvordan kan man lave brugerundersøgelser af ES systemer ==== ==== Bud på hvordan kan man lave brugerundersøgelser af ES systemer ====

Emneoversigt (rapport-skitse)

Denne side indeholder emneoverskrifter, prosa og evt. link. der efterfølgende skal´/kan indgå i rapporten til DEFF...

Emneoverskrifter til rapport

Er der efterspørgsel på værktøjer til eksplorativ søgning blandt vores slut brugere?

Der er en klar indirekte efterspørgsel på ES systemer idet brugerne allerede i dag bruger traditionelle søgesystemer til at facilitere ES adfærd. Det er således ikke et spørgsmål om der er et behov, men rettere om at konkretisere og udfolde eksiterende praksis. 'Andre der har lånt' services, brede søgninger på emner og forfattere er eksempler på ES adfærd, som allerede eksistere i nuværende brugsscenarier. Så ES behov er egentligt ikke noget nyt, men tiden er kommet til at søgesystemer skal rette fokus på bedre at facilitere disse behov. Det betyder ikke, at der nu skal skabes rene ES systemer, men derimod systemer som faciliterer og tillader flydende modusskift i mellem traditionel søge/fremfinding adfærd og ES adfærd.

Hvorfor skal brugerundersøgelser gentænkes, når det gælder ES systemer?

Hvad er ES sammenlignet med alm. søgning?BR Eksplorativ søgning er en proces, hvor man forsøger at indkredse et område eller tilfredstille et diffust informationsbehov. På den måde adskiller det sig fra traditionel dokumentfremfinding ved ikke at have et præcist defineret mål. Eksplorativ søgning er således kendetegnet ved at brugeren arbejder sig vej igennem materialet ved at forfølge relevante relationer i f.eks. et søgesæt og bruge disse relationer til at skabe nye relationer osv. indtil, man har fået præciseret sit mål og derefter skifter man typisk over til et mere præcist dokument-fremfindings-modus. Den eksplorative søgning er på baggrund af dette en kompleks affære, som kan indholde utroligt mange aktiviteter og valg som brugeren skal navigere igennem. Det er således en kompleks aktivitet, som kan sammenlignes med at skulle finde vej i en flerdimensional labyrint, hvor du, på din vej mod præmien i midten, kun kan se et skridt frem af gangen og for hvert skridt konfronteres du med hundredevis af muligheder - White et al. -. Gode ES systemer skal hjælpe brugeren igennem labyrinten.

Hvordan brugertester man Exploratory Search Systems?BR Givet kompleksiteten i ES og dermed ES systemer skal disse applikationer også evalueres/brugertestes på en speciel måde. - White et al. - sætter fokus på to overordnede parametre som justeres eller gentænkes metrics (hvad skal vi måle?) og methodologies (hvordan skal vi måle det?). Hvad angår metrics skal der ikke blot fokus på om folk finder, hvad de søge men også et større fokus på de kognitive processer som finder sted undervejs. Måden hvormed disse kan afdækkes er f.eks. at obersevere brugerens interaktion og hendes valg undervejs for derefter at prøve at deducere sig til de kognitive processer. Når det gælder methodologies skal der være stort fokus på at lave længerevarende testforløb med mulighed for fordybelse i opgaverne. Der skal være en stor variation i opgaverne, så man sikre at brugerne både kommer igennem vante og nye opgaver. På den måde kan man "tvinge" et eksplorativt forløb i gang.

Som en overbygning til ovenstående foreslår (Jansen et al. - Wrapper: An Application for Evaluating Exploratory Searching Outside of the Lab), at man anskuer eksplorativ søgning som en adfærd, der ofte ikke kan indeholdes i en enkelt applikation eller brugssituation. Derfor kan det være relevant at kigge på hele brugerens adfærd i forbindelse med ES - med hele brugerens adfærd menes alle applikationer og informationskilder brugeren udnytter i sin eksplorative søgefase. Dette perspektiv understøtter i høj grad den argumentation White et al. fremfører om, at brugerundersøgelser af ES skal være længerevarende forløb.

Egentlig adskiller ES brugerevaluering sig ikke radikalt fra traditionel brugereveluering. Differencen ligger i, hvor man fokuserer sine kræfter, når det gælder målkriterier og methodologi, hvilket i praksis betyder, at man bliver indenfor det traditionelle HCI-brugerundersøgelsessparadigme, men der skal tages særlige "ES hensyn", når man designer brugerundersøgelserne.

Bud på hvordan kan man lave brugerundersøgelser af ES systemer

I det følgende udfoldes nogle helt konkrete bud på, hvordan man kan gribe en brugerundersøgelse an på baggrund af nedenstående tekster.BR

Analysis of the Task Environment of Sense Making

Exploratory Search Visualization: Identifying Factors Affecting Evaluation

Methods for evaluating changes in search tactics induced by exploratory search systems

What do the Attributes of Exploratory Search Tell us about Evaluation

Konklusion

Vi skal gå videre med det her fordi:

  • Der er allerede en ES-adfærd, så det kan kun gå for langsomt med at blive klogere på, hvordan vi understøtter den bedst.
  • Der er behov for metodisk udvikling af ES-brugerundersøgelser
  • Der er behov for konkrete brugerundersøgelser af ES-systemer, da feltet stadigt er meget nyt og derfor har et begrænset udbud af disse.

Emneoversigt_(rapport-skitse) (last edited 2010-03-11 10:02:31 by localhost)