Differences between revisions 2 and 8 (spanning 6 versions)
Revision 2 as of 2009-01-13 10:46:55
Size: 118
Comment:
Revision 8 as of 2009-01-22 10:43:24
Size: 4929
Comment:
Deletions are marked like this. Additions are marked like this.
Line 3: Line 3:

De elementer som vi har i spil når vi vurdere de enkelte databaser / søgeflader er dels nogle modsætnings-par og dels nogle enkelte teknikker:

 * '''Browsing – Søgning'''
 * '''Udvidende – Indsnævrende '''
 * '''Almen – Personificeret '''
 * '''Facts – Bibliografisk information '''
 * '''Enkelt – Avanceret søgeinterface '''
 * '''Associative index og algoritmer'''. Det kan være leksikalsk hjælp, egt. associationer, genbrug af systematiske koder som landekoder og UDK, Dewey, omvendte spam-filtre mm.)
== En foreløbig liste ==
Liste over eksempler på databaser / søgeflader der anvender forskellige af de elementer vi diskuterede på vores første møde.

[http://www.mspace.fm/mspace/what mSpace]

SciFinder(CAS) https://scifinder.cas.org/scifinder/

ISI Web of Knowledge http://apps.isiknowledge.com/WOS_GeneralSearch_input.do?product=WOS&search_mode=GeneralSearch

SCOPUS http://www.scopus.com/scopus/home.url

RUb Kviksøg http://www.rub.ruc.dk/rub/databaser/search.php?act=reset

Aqua-browser bl.a. http://pittcatplus.pitt.edu/

Kart00 http://www.kartoo.com/

Summa http://www.statsbiblioteket.dk/

eMolecules http://www.emolecules.com/

EBSCOhost (visual search) http://search.ebscohost.com/

== En foreløbig gennemgang ==
'''Aqua-browser:'''

'''EBSCOhost-visual: '''Den nye web-version er fyldt med relevante dimensioner. Den ”almindelige” søgeflade åbner mulighed for at smide hele tekstafsnit ind som søgebasis, der er mulighed for ”apply related words” funktion (som vi ikke har testet endnu) og mulighed for at vælge specifikke aspekter for de givne sub-baser man har valgt. Søgeresultatet præsenteres med aspekter og en dynamisk tids-”slider”. Endvidere kan man få forsknings- og studiestøtte via ”Related Information” og ”Research starters”. Den visuelle søgeflade aktiveres fra resultatsiden og indeholder stort set alle de faciliteter vi diskuterede på vores første møde, man skal dog gen-aktivere søgningen (hvis man ikke gør det kører der en omfattende virtuel demo af systemets muligheder – i sig selv en rigtig god idé). Resultaterne grupperes, sorteres, rankeres og man kan browse sig igennem søgesættet i det uendelige. Poster kan gemmes, abstract kan vises – med en rolig og oversigtlig flade. Forbedringer: ?

'''eMolecules:'''

'''ISI Web of Knowledge:''' ISI’s søgeflade har gennem årene udviklet sig fra et klassisk kommandobaseret system mod et mere eksplorativt system. I den seneste version er der således mulighed for at foretage analyser af søgeresultater ved at ranke hits ud fra forskellige datafelter. Desuden kan man filtrere søgeresultatet med en ’Refine’ funktion baseret på data som f.eks. emneord, dokumenttype, forfatter, tidsskrift-titel, forfatter-adresser, publikationsår osv.

'''Kart00:''' Giver en visuelt stærk præsentation af søgeresultater. Potentielt mange lænker ud af systemet (faktabaser, officielle sites mm.). Der er muligheder for at designe (billeder, farver) visningen efter egne behov. Har en form for aspektvisning. Forbedringer: videresøgninger er uldent defineret (set fra brugerens synspunkt) men er i hovedsagen indskrænkende, men kan dog hurtigt blive udvidende, hvor man forfølger et ”spor” bort fra den initiale søgning.

'''RUb Kviksøg:''' Hvis man bruger http://www.rub.ruc.dk/rub/xtm/ som er RUb’s emne-browsing system, så får man mulighed for at browse med stigende detaljering gennem emnesystemet og de underliggende bibliografiske poster. I denne proces er der løbende brødkrumme-lokalisering og mulighed for at søge i det emneområde man konkret befinder sig i. Forbedringer: et område med aspektudfoldning (gerne flere valg samtidigt) samt en generel søgemulighed i dette område. Det virker som en svaghed at browsing-nivoet er ”begrænset” af skærmstørrelsen, dvs. maksimalt 4 nivoer.

'''SciFinder:''' Måske det første eksplorative søgesystem på markedet. I hvert fald fik man lige fra starten (dvs. i begyndelsen af 1990’erne) muligheden for at vælge mellem ’Explore’, ’Locate’ eller ’Browse’ når man starter en søgning. De sidste to funktioner er udelukkende beregnet til genfinding, mens Explore funktionen netop fører til det som antydes. En Explore søgning indledes med en søgeboks, hvor brugeren opfordres til at skrive sit spørgsmål i naturligt sprog. Resultatet præsenteres som en analyse, hvor brugeren kan til- og fravælge forskellige kombinationer (Topic candidates), f.eks. hvor søgeordene optræder nært sammenknyttet, hvor som helst i posten eller blot et af ordene optræder. Når resultatsættet vises er der altid mulighed for at foretage yderligere Analyze/Refine på et stort udvalg af felter.

'''SCOPUS:'''

'''Summa:'''

Eksisterende projekter

Denne sider indeholder beskrivelser af eksisterende projekter og koncepter på området.

De elementer som vi har i spil når vi vurdere de enkelte databaser / søgeflader er dels nogle modsætnings-par og dels nogle enkelte teknikker:

  • Browsing – Søgning

  • Udvidende – Indsnævrende

  • Almen – Personificeret

  • Facts – Bibliografisk information

  • Enkelt – Avanceret søgeinterface

  • Associative index og algoritmer. Det kan være leksikalsk hjælp, egt. associationer, genbrug af systematiske koder som landekoder og UDK, Dewey, omvendte spam-filtre mm.)

En foreløbig liste

Liste over eksempler på databaser / søgeflader der anvender forskellige af de elementer vi diskuterede på vores første møde.

[http://www.mspace.fm/mspace/what mSpace]

SciFinder(CAS) https://scifinder.cas.org/scifinder/

ISI Web of Knowledge http://apps.isiknowledge.com/WOS_GeneralSearch_input.do?product=WOS&search_mode=GeneralSearch

SCOPUS http://www.scopus.com/scopus/home.url

RUb Kviksøg http://www.rub.ruc.dk/rub/databaser/search.php?act=reset

Aqua-browser bl.a. http://pittcatplus.pitt.edu/

Kart00 http://www.kartoo.com/

Summa http://www.statsbiblioteket.dk/

eMolecules http://www.emolecules.com/

EBSCOhost (visual search) http://search.ebscohost.com/

En foreløbig gennemgang

Aqua-browser:

EBSCOhost-visual: Den nye web-version er fyldt med relevante dimensioner. Den ”almindelige” søgeflade åbner mulighed for at smide hele tekstafsnit ind som søgebasis, der er mulighed for ”apply related words” funktion (som vi ikke har testet endnu) og mulighed for at vælge specifikke aspekter for de givne sub-baser man har valgt. Søgeresultatet præsenteres med aspekter og en dynamisk tids-”slider”. Endvidere kan man få forsknings- og studiestøtte via ”Related Information” og ”Research starters”. Den visuelle søgeflade aktiveres fra resultatsiden og indeholder stort set alle de faciliteter vi diskuterede på vores første møde, man skal dog gen-aktivere søgningen (hvis man ikke gør det kører der en omfattende virtuel demo af systemets muligheder – i sig selv en rigtig god idé). Resultaterne grupperes, sorteres, rankeres og man kan browse sig igennem søgesættet i det uendelige. Poster kan gemmes, abstract kan vises – med en rolig og oversigtlig flade. Forbedringer: ?

eMolecules:

ISI Web of Knowledge: ISI’s søgeflade har gennem årene udviklet sig fra et klassisk kommandobaseret system mod et mere eksplorativt system. I den seneste version er der således mulighed for at foretage analyser af søgeresultater ved at ranke hits ud fra forskellige datafelter. Desuden kan man filtrere søgeresultatet med en ’Refine’ funktion baseret på data som f.eks. emneord, dokumenttype, forfatter, tidsskrift-titel, forfatter-adresser, publikationsår osv.

Kart00: Giver en visuelt stærk præsentation af søgeresultater. Potentielt mange lænker ud af systemet (faktabaser, officielle sites mm.). Der er muligheder for at designe (billeder, farver) visningen efter egne behov. Har en form for aspektvisning. Forbedringer: videresøgninger er uldent defineret (set fra brugerens synspunkt) men er i hovedsagen indskrænkende, men kan dog hurtigt blive udvidende, hvor man forfølger et ”spor” bort fra den initiale søgning.

RUb Kviksøg: Hvis man bruger http://www.rub.ruc.dk/rub/xtm/ som er RUb’s emne-browsing system, så får man mulighed for at browse med stigende detaljering gennem emnesystemet og de underliggende bibliografiske poster. I denne proces er der løbende brødkrumme-lokalisering og mulighed for at søge i det emneområde man konkret befinder sig i. Forbedringer: et område med aspektudfoldning (gerne flere valg samtidigt) samt en generel søgemulighed i dette område. Det virker som en svaghed at browsing-nivoet er ”begrænset” af skærmstørrelsen, dvs. maksimalt 4 nivoer.

SciFinder: Måske det første eksplorative søgesystem på markedet. I hvert fald fik man lige fra starten (dvs. i begyndelsen af 1990’erne) muligheden for at vælge mellem ’Explore’, ’Locate’ eller ’Browse’ når man starter en søgning. De sidste to funktioner er udelukkende beregnet til genfinding, mens Explore funktionen netop fører til det som antydes. En Explore søgning indledes med en søgeboks, hvor brugeren opfordres til at skrive sit spørgsmål i naturligt sprog. Resultatet præsenteres som en analyse, hvor brugeren kan til- og fravælge forskellige kombinationer (Topic candidates), f.eks. hvor søgeordene optræder nært sammenknyttet, hvor som helst i posten eller blot et af ordene optræder. Når resultatsættet vises er der altid mulighed for at foretage yderligere Analyze/Refine på et stort udvalg af felter.

SCOPUS:

Summa:

ExistingProjects (last edited 2010-03-11 10:02:31 by localhost)