Hej

Vi har her i Digitale Ressourcer arbejdet på et projekt ved navn DOMS i noget tid. Vi ved at der er en del af jer der venter dette projekt med spænding, og som måske er lidt uklare på hvad DOMS egentligt er. Vi har derfor besluttet at begynde at sende et nyhedsbrev ud, ca. hver 3 uge, med en status opdatering på projektet. I er velkomne til at komme med svar eller forespørgsler på disse mails, og vi vil bestræbe os på at svare rettidigt, eller i visse tilfælde, holde et møde med jer.

Hvad er DOMS

For at sikre at vi alle er på den samme side vil jeg starte med at forklare hvad DOMS er. DOMS er et system, der kan opbevare digitaliserede samlinger, samt de metadata der hører til dem.

DOMS skal være det system, hvori vi deponerer de digitaliserede materialer, og som selv tager sig af at snakke med vores eksisterende systemer til kunderne. På sigt er det meningen at alle de eksisterende digitale samlinger på SB skal flyttes til DOMS, men hvornår det sker for hver samling vil blive en afvejning af ressourcerne og behovet.

DOMS kommer ikke selv til at have en forside, som kunderne kan bruge. Det er i stedet meningen at den skal integreres med SUMMA, så søgninger på SB vil slå op i DOMS og give brugeren adgang til det digitale materiale. Det er heller ikke meningen at DOMS skal være et workflow-system, der kan styre digitaliseringsopgaverne i de enkelte afdelinger. Vi vil selvfølgeligt stille en brugerflade til rådighed, hvorfra de enkelte afdelinger kan styre deres digitale samlinger direkte i DOMS systemet.

Hvad digital bevaring angår, er det meningen, at DOMS skal opfylde kravene (i takt med de bliver nærmere defineret) til at være et TDR, dvs. et Trusted Digital Repository. Dette betyder at man skal kunne stole på at når noget materiale bliver lagt i DOMS vil det forblive der, på samme måde som folk stoler på at når SB modtager en bog, vil vi kunne passe på den.

Hvordan går det med DOMS

Det er efterhånden noget tid siden folk først begyndte at snakke om DOMS, og der er mange ting der er blevet mere konkrete siden da.

DOMS baserer sig på et opensource projekt ved navn Fedora (ikke Linux distributionen), som giver os et system til at håndtere metadataene om hvert digitaliseret værk. Fedora er et modent system og det kan rigtigt meget, men der er steder hvor vi er nødt til at modificere det lidt, for at det passer til vores behov. Vi er stadigt i gang med den endelige tilrettelse af Fedora.

De faktiske digitale værker kommer til at ligge på et system som IT drift stiller til rådighed for os. Dette system er ikke klart endnu, men det ligner mange af de andre systemer de har, så vi forventer ikke nogen problemer her.

For at digitale materialer kan føres ind i DOMS skal de igennem tre skridt. Materialerne skal digitaliseres, sammen med deres metadata. Dette vil vi ikke pille ved, det er de enkelte afdelingers opgave

  1. De digitale data og i højere grad de digitale metadata skal omskrives til et format som DOMS kan forstå. Dette har vi indtil videre gjort i hånden når vi skulle teste systemet, men i de næste tre uger vil vi automatisere denne proces for den første samling der skal i DOMS.
  2. De digitale data og metadata skal indføres i DOMS. Første fungerende udgave af softwaren til at automatisere dette skridt er netop blevet færdig.
  3. Vi har indtil videre kun lavet forsøgsvise sammenkoblinger mellem DOMS og SUMMA, og vi vil ikke gå videre med dette før vi har fået skridt 2 og 3 til at virke ordentligt. Vi regner med at kunne begynde med SUMMA integrationen om tre uger.

Hvis alt går vel vil vi have en fungerende prototype færdig i løbet af vinteren. Den vil håndtere enkelte af de digitale samlinger der er gået offline. Men vi forventer ikke at den vil være i nærheden af så robust eller funktionel som det er planen for det endelige system. Det er målet at have et system, der er færdigt nok til at tage i drift omkring udgangen af 2008, og hvori de sidste rettelser kan integreres som opdateringer.

MVH Asger fra DOMS udviklingsholdet

StakeHolderInternalContentOwners/Newsletter2007-11-26 (last edited 2010-03-17 13:12:48 by localhost)