Locked History Actions

Katalogiseringsmodulets_funktioner_de_forbudte_tegn

Sorteringstegn og specialtegn

Med sorteringstegn og specialtegn menes her alle tegn, som ikke kan inddateres direkte ved tryk på én af tastaturets knapper.

Hvis du i værktøjslinjen 'Katalogisering' klikker på 'Aktiver keybord' (CTRL+K), får du en række faneblade med supplerende bogstaver og tegn. Ved klik på et bestemt bogstav/tegn indsættes dette i den post, du arbejder med.

Indtastning af Unicode-værdier

Får du brug for specialtegn, som ikke findes i Aktiver keybord, er du nødt til at indtaste tegnets Unicode-værdi indledt og afsluttet med tryk på funktionstasten F11.

  • Fx indtastes ē (e med macron) som F11 + 0113 + F11.

Unicode repertoire (65.000 tegn)

Alfabetisk indgang til repertoiret.

DanMARC2 tegnrepertoiret

Tegnrepertoiret tager udgangspunkt i ISO 8859-1 (også kaldet Latin-1). Dette tegnsæt rummer de almindeligt brugte vesteuropæiske tegn, herunder de danske æ, ø og å. Det mangler imidlertid en række tegn, som ofte benyttes i bibliografiske poster, fx græske tegn.

Ved at benytte en særlig metode er det gjort muligt tillige at repræsentere alle tegn fra multioktet tegnsættet ISO 10646 (også kendt som Unicode). Omvendt kan ethvert tegn i danMARC2 tegnrepertoiret oversættes til et Unicode-tegn.

Metoden er beskrevet på engelsk i bilaget: danMARC2 character repertoire

En uddybende beskrivelse på dansk kan findes i bilaget: danMARC2 tegnrepertoiret

Bibliografisk Råd har besluttet en revision af danMARC2-dokumentationen som indebærer at den engelske beskrivelse er normativ. De to links rettes når revisionen har fundet sted.

Det er planen, at vi på et tidspunkt vil lave en udvalgt liste over de Unicode-værdier, som vi anser for at være de vigtigste til brug her på stedet.

Særlige forhold vedr. inddatering af sorteringstegn og specialtegn

<<Sorteringstegn >>

Bogstaver inden for de to sæt parenteser ignoreres ved sortering/alfabetisering:

<<Den >>lille rødhætte

Husk blanktegn før slutsorteringsparenteserne! Hvis der mangler et blanktegn, giver det en forkert søgning, da ordene således vil sammenstilles:

Denlille rødhætte

Obs: Ved apostroffer skal der ikke indsættes blanktegn!

<<L'>>étoile mythique

= Lighedstegn

Kan i Aleph anvendes inden for sorteringsparenteser. Tekst før lighedstegnet er til visning, tekst efter til sortering:

<<Hæfte 155=155>>
<<McAdam=MacAdam>>

$ Dollartegn

Aleph opfatter $ som et delfeltskilletegn. To $$ lige efter hinanden må derfor ikke forekomme i almindelig, beskrivende tekst. Ordet succe$$ skal altså skrives med den traditionelle stavemåde:

success

Hævede/sænkede taltegn

Skrives så vidt muligt lige ud: m3 ; CO2

Gammelt dansk aa



OBS! vejledning til søgning på gammelt dansk 'aa' i Aleph

Forbindelsen aa udtalt som å, der forekommer i ældre dansk retskrivning og stadig bruges i mange person- og stednavne, skal i Aleph inddateres som #aa

Eks.:

Aalborg inddateres som #Aalborg

Taarup inddateres som T#aarup

Aagaard inddateres som #Aag#aard